En kyst- og naturferie tæt på Danmarks metropol

På Sjælland og øerne er der mulighed for en kyst- og naturferie, der inviterer til besøg i det alsidige østdanske landskab. Kendetegnende for en ferie på Sjælland og øerne er den umiddelbare nærhed til København, hvorfor også mange turister vælger at kombinere deres kyst- og naturferie med et besøg i Danmarks hovedstad.

 

Området består af hele Sjælland – dog ikke Storkøbenhavn – samt de sjællandske øer og Bornholm. Kyst- og naturturismen er stærkt centeret omkring de nordlige, nordvestlige samt sydlige kystnære kommuner på Sjælland.

 

Bornholm har i sig selv en stærk position inden for kyst- og naturturismen i Danmark med en traditionsrig arv som en skattet feriedestination blandt danskerne.

 

En stor del af sjællands primære attraktioner ligger i Københavnsområdet, og der er god synergi mellem de omkringliggende kyst- og naturferiedestinationer og hovedstaden, idet mange kyst- og naturturister vælger at udnytte den geografiske nærhed til København med et dagsbesøg her. Navnlig Tivoli ligger højt på turisternes liste som Danmarks bedst besøgte destination med ca. 4,4 mio. årligt besøgende. Dertil er Dyrehavsbakken (2.4 mio. årligt besøgende) samt Zoologisk Have i København (1.2 mio. besøgende) yndede besøgsmål under et besøg i København.  

 

Området består af kommunerne i Vest-, Nord-, Syd- og Østsjælland - dog ikke Storkøbenhavn - samt Bornholm kommune.

 

Primære byer:

 • København – Danmarks hovedstad (1.3 mio. indbyggere i Storkøbenhavn)
 • Roskilde: 50.400 indbyggere
 • Hørsholm: 47.300 indbyggere
 • Helsingør: 47.100 indbyggere
 • Næstved 43.000 indbyggere
 • Køge 37.000 indbyggere

Dertil er de klassiske feriebyer langs den nordsjællandske kyststrækning populære, som fx Tilvilde, Gilleleje, Hornbæk og Hundested.

 

I den vestlige del af Sjælland er navnlig området omkring Odsherred et populært sommerhusområde, hvilket strækker sig op til feriebyerne Rørvig, Sjællands Odde og Vig. Også mod syd, på Lolland-Falster, er området omkring feriebyen Marielyst et attraktivt feriehusområde og generelt er den sydlige del af Sjælland kendetegnet ved en højere andel af kommercielle overnatninger end i resten af Sjælland.

 

På Bornholm er turismen cementeret på hele øen. Hovedbyen Rønne er med sine 13.000 indbyggere øens største, men også byerne Gudhjem, Aakirkeby, Svaneke og Dueodde er alle centrale for øens turisme.

 

Primære attraktioner i København by og omegn:

 

Primære attraktioner – øvrig Sjælland og øerne

 

Primære naturoplevelser:

 

Primære events i København by og omegn

Som Danmarks hovedstad er København hvert år vært for en lang række events – også af international karakter. Et udpluk af disse er:

Øvrige events på Sjælland og øerne:

 

Gastronomi:

Det gastronomiske udbud i København er stort og spænder fra Michelinstjerner til madmarkeder. Se overblik her. På den øvrige del af Sjælland og øerne kan nævnes:

 

Infrastruktur:

Sjælland er infrastrukturelt koblet godt op med brofaste forbindelser til både Sverige og Fyn/Jylland og derigennem forbundet med det europæiske motorvejsnet via både E20 og E55 motorvejene. Sidstnævnte leder mod syd til færgelejerne i Rødby og Gedser med overfart til hhv. Puttgarten og Rostock i Tyskland.

 

Der er planlagt yderligere forstærkning af den sjællandske infrastruktur med den vedtagne lov om Femern Bælt forbindelsen – en 18 km lang tunnel under Femern Bælt. Den forventes færdig i 2028 og vil da betydeligt lette adgangen til Sjælland fra Tyskland betragteligt.

 

Lolland-Falster er brofast med Sjælland, mens små ø-færger udgør forbindelsen til de øvrige sjællandske småøer. Bornholm kan nås med fly via Bornholm lufthavn, som er primært forbundet med øvrige indenrigslufthavne i Danmark. Dertil kan man sejle til Bornholm fra Køge og med hurtigfærge fra Ystad i Sverige. Der er tog/færge opkobling fra København.

 

 

Nuværende kapacitet

Området rummer samlet ca. 105.000 sommerhuse – svarende til knap halvdelen af alle sommerhuse i Danmark. Dog har området kun ca. 14% af alle overnatninger i lejet feriehus i Danmark, idet udlejningsprocenten i de fleste sjællandske kommuner er markant lavere end landsgennemsnittet for resten af Danmark – for området et gennemsnit på ca. 5%. 

 

De sydlige kommuner, Guldborgsund, Lolland og Vordingborg kommune, ligger dog højere med en relativt høj frekvens af udlejning på 8–13%. Bornholm skiller sig markant ud i statistikken ved at have en meget høj kapacitetsudnyttelse på 43%.

 

Fordeling af nuværende kapacitet: 

 • Antal feriehuse til udlejning: ca. 5680 sommerhuse
 • Antal campingpladser: 98 (antal campingenheder ikke opgjort)
 • Antal hoteller: 122 (antal hotelsengepladser ikke opgjort)

 

Marked idag

Det danske marked står for halvdelen af alle kommercielle overnatninger i området. Dertil er der i dette område en stor koncentration af sommerhuse, der ikke benyttes til udlejning, men hvorfra der er et turismeforbrug. Den lave udlejningsprocent kan også aflæses i den lave andel af sommerhus-overnatninger. Hotel og Resort er den mest populære overnatningsform i området. 

Nærheden til både Sverige og Tyskland bevirker et catchment area på ca. 4.8 mio. inden for en køretid på 3 timer fra Sjælland. 

Overnatninger - Sjælland
Alle tal i (000) for seneste 5 år
Overnatningsformer - Sjælland
Fordeling seneste år

Nationaliteter - Sjælland
Fordeling (2019)
 • 50%
 • 13%
 • 5%
 • 4%
 • 4%
 • Andre 11%
Vækst i seneste år
line-chart-image
0%
Vækst seneste 5 år
line-chart-image
0%
Andel internationale gæster (2019)
pie-chart-image
50%
Projekter i området
Sukkerfabrikken Møn

Som et af de 10 nationale forsøgsprojekter, har Sukkerfabrikken Møn fået muligheden for at udvikle e…

Vis prospekt
Gilleleje Resort

I charmerende Gilleleje, med godkendt lokalplan forefindes denne unikke mulighed for etablering af r…

Vis prospekt
Sommerland Sjælland

Spændende mulighed for kapacitetsforøgelse i forbindelse med den populære forlystelsespark Sommerlan…

Vis prospekt
Safari Lodge

Godkendt forsøgsprojekt - med mulighed for at bygge kystnært. Etablering af op til 200 feriehuse i t…

Vis prospekt
Halsskov Vandsportcenter

Enestående mulighed for udvikling af marina/resort i gammel færgeleje, I nærhed til Vestsjællands st…

Vis prospekt
Hestehovedet

Unikt område direkte til Nakskov Fjord og de mange muligheder for aktiviteter. Særdeles attraktiv ca…

Vis prospekt
Dannemare

250.000 m2 matrikel direkte til Femern bælt med godkendt lokalplan og mulighed for at bygge ca. 55.0…

Vis prospekt
Rødbyhavn Waterfront

I forbindelse med etableringen af Fehmern forbindelsen, udvikles et attraktivt areal til turisme og …

Vis prospekt
Kontakt os