På Sjælland og øerne er der mulighed for en kyst- og naturferie, der inviterer til besøg i det alsidige østdanske landskab. Kendetegnende for en ferie på Sjælland og øerne er den umiddelbare nærhed til København, hvorfor også mange turister vælger at kombinere deres kyst- og naturferie med et besøg i Danmarks hovedstad.
Området består af hele Sjælland – dog ikke Storkøbenhavn – samt de sjællandske øer og Bornholm. Kyst- og naturturismen er stærkt centeret omkring de nordlige, nordvestlige samt sydlige kystnære kommuner på Sjælland.
Bornholm har i sig selv en stærk position inden for kyst- og naturturismen i Danmark med en traditionsrig arv som en skattet feriedestination blandt danskerne.
En stor del af Sjællands primære attraktioner ligger i Københavnsområdet, og der er god synergi mellem de omkringliggende kyst- og naturferiedestinationer og hovedstaden, idet mange kyst- og naturturister vælger at udnytte den geografiske nærhed til København med et dagsbesøg her. Navnlig Tivoli ligger højt på turisternes liste som Danmarks bedst besøgte destination med ca. 4,4 mio. årligt besøgende. Dertil er Dyrehavsbakken (2.4 mio. årligt besøgende) samt Zoologisk Have i København (1.2 mio. besøgende) yndede besøgsmål under et besøg i København.
Området består af kommunerne i Vest-, Nord-, Syd- og Østsjælland - dog ikke Storkøbenhavn - samt Bornholm kommune.
Primære byer:
- København – Danmarks hovedstad (1.3 mio. indbyggere i Storkøbenhavn)
- Roskilde: 51.200 indbyggere
- Hørsholm: 47.800 indbyggere
- Helsingør: 47.500 indbyggere
- Næstved: 44.900 indbyggere
- Køge: 38.500 indbyggere
Dertil er de klassiske feriebyer langs den nordsjællandske kyststrækning populære, som fx Tilvilde, Gilleleje, Hornbæk og Hundested.
I den vestlige del af Sjælland er navnlig området omkring Odsherred et populært sommerhusområde, hvilket strækker sig op til feriebyerne Rørvig, Sjællands Odde og Vig. Også mod syd, på Lolland-Falster, er området omkring feriebyen Marielyst et attraktivt feriehusområde og generelt er den sydlige del af Sjælland kendetegnet ved en højere andel af kommercielle overnatninger end i resten af Sjælland.
På Bornholm er turismen cementeret på hele øen. Hovedbyen Rønne er med sine 13.700 indbyggere øens største, men også byerne Gudhjem, Aakirkeby, Svaneke og Dueodde er alle centrale for øens turisme.
Primære attraktioner i København by og omegn:
- Tivoli (4.4 mio. årligt besøgende)
- Dyrehavsbakken (2.4 mio. årligt besøgende)
- Zoologisk Have (1.3 mio. årligt besøgende)
- Botanisk Have (970.000 årligt besøgende)
- Den Blå Planet - Nordeuropas største akvarium (550.000 årligt besøgende)
Primære attraktioner – øvrig Sjælland og øerne
- Louisiana Kunstmuseum (600.000 årligt besøgende)
- Aquadome – Lalandia Rødby (530.000 årligt besøgende)
- Kronborg Slot (250.000 årligt besøgende)
- Knuthenborg Safaripark (280.000 årligt besøgende)
- Sommerland Sjælland (240.000 årligt besøgende)
- Camp Adventure (åbnet i 2019). Et spektakulært 45 m højt spiralformet udsigtstårn nær Sjællands højeste punkt
- Hammershus (Bornholm) – Nordeuropas største borgruin
Primære naturoplevelser:
- UNESCO Geopark Odsherred – Danmarks første UNESCO Geopark
- Nationalparkerne Kongernes Nordsjælland og Skjoldungernes Land
- Stevns Klint
- Møns Klint
- Faxe Kalkbrud
- Opalsøen (Bornholm)
- Helligdomsklipperne (Bornholm)
Primære events i København by og omegn
Som Danmarks hovedstad er København hvert år vært for en lang række events – også af international karakter. Et udpluk af disse er:
- Copenhagen Pride Week
- Distortion – Gadefestival. Op mod 300.000 deltagere
- Copenhagen Jazz Festival. International jazzfestival.
- Copenhell. Danmarks største rock- og metalfestival.
Øvrige events på Sjælland og øerne:
- Hamlet Live - Et Hamlet-teaterunivers på Kronborg Slot
- Vig Festival - Musikfestival
- Odsherred Grand Cru - Madfestival i Odsherred
- Folkemødet - Politisk debat-festival (Bornholm)
Gastronomi:
Det gastronomiske udbud i København er stort og spænder fra Michelin stjerner til madmarkeder. Se overblik her. På den øvrige del af Sjælland og øerne kan nævnes:
- Restaurant Jordnær
- Søllerød Kro
- Dragsholm Slot
- Hotel Frederiksminde
- Kadeau (Bornholm)
- Restaurant Babette
Infrastruktur:
Sjælland er infrastrukturelt koblet godt op med brofaste forbindelser til både Sverige og Fyn/Jylland og derigennem forbundet med det europæiske motorvejsnet via både E20 og E55 motorvejene. Sidstnævnte leder mod syd til færgelejerne i Rødby og Gedser med overfart til hhv. Puttgarten og Rostock i Tyskland.
Der er planlagt yderligere forstærkning af den sjællandske infrastruktur med den vedtagne lov om Femern Bælt forbindelsen – en 18 km lang tunnel under Femern Bælt. Den forventes færdig i 2028 og vil da betydeligt lette adgangen til Sjælland fra Tyskland betragteligt.
Lolland-Falster er brofast med Sjælland, mens små ø-færger udgør forbindelsen til de øvrige sjællandske småøer. Bornholm kan nås med fly via Bornholm lufthavn, som er primært forbundet med øvrige indenrigslufthavne i Danmark. Dertil kan man sejle til Bornholm fra Køge og med hurtigfærge fra Ystad i Sverige. Der er tog/færge opkobling fra København.
Nuværende kapacitet
Området rummer samlet ca. 105.000 sommerhuse – svarende til knap halvdelen af alle sommerhuse i Danmark. Dog har området kun ca. 14% af alle overnatninger i lejet feriehus i Danmark, idet udlejningsprocenten i de fleste sjællandske kommuner er markant lavere end landsgennemsnittet for resten af Danmark – for området et gennemsnit på ca. 5%.
De sydlige kommuner, Guldborgsund, Lolland og Vordingborg kommune, ligger dog højere med en relativt høj frekvens af udlejning på 8–13%. Bornholm skiller sig markant ud i statistikken ved at have en meget høj kapacitetsudnyttelse på 43%.
Fordeling af nuværende kapacitet:
- Antal feriehuse til udlejning: ca. 5680 sommerhuse
- Antal campingpladser: 98 (antal campingenheder ikke opgjort)
- Antal hoteller: 122 (antal hotelsengepladser ikke opgjort)